KSF Vandpleje – En ny fokuseret indsats

For flere år siden var KSF’s vandplejeudvalg repræsenteret i vandrådet for vores såkaldte opland.
I den forbindelse foreslog KSF en lang liste af restaureringsprojekter især med fokus på Køge og Skensved å.
Disse projekter er nu en del af vandplanerne, der bliver finansieret af staten, og udføres af Køge Kommune i samarbejde med KSF.

I efteråret 2023 udførte DTU Aqua den regelmæssige undersøgelse af vandløb med udløb i Køge Bugt – herunder “vores” lokale vandløb:

  • Køge å
  • Tryggevælde å
  • Vedskølle å
  • Skensved å

Der kan af undersøgelsen udledes forskelligtrettede konklusioner om de enkelte vandløb – både positive og negative – men den giver vigtigst af alt stof til eftertanke. Vi har derfor haft en god dialog med DTU Aqua og i den forbindelse fået positiv feedback på overvejelser vi har gået med i længere tid. Samlet gør det, at vi nu vil fokusere vandplejens indsats på restaureringer af “vores” vandløb i stedet for elfiskeri og udsætninger.
Vandplejeudvalgets primære formål har alle dage været at genskabe naturen til gavn for hele faunaen i og ved vandløbene. Det skulle gerne komme lystfiskerne til gode – med flere vilde fisk – på den lidt længere bane. Det er f.eks. lykkedes med Vedskølle å, hvor udsætningerne for længst er stoppet.
Ved at fokusere alene på restaureringer, og dermed så vidt muligt at genskabe de fysisk bedst mulige forhold, så tror vi på, at der hurtigere kan skabes sunde vandløb i bedre naturlig balance.

Vandplejeudvalgets helt bevidste valg af at den fremtidige indsats er fokuseret på genopretninger, gør at vi kan gennemføre flere projekter, der ikke kun omhandler ørreder – men også projekter omhandlende f.eks. aborrer, gedder og fredfisk.

Vi hører meget gerne fra dig, hvis du har lyst til at bidrage i arbejdet med vandpleje i et eller andet omfang – Ta’ i så fald endelig kontakt til vandplejeudvalget 🙂

Med sunde naturlige hilsener,
KSF Vandplejeudvalg